Ja minä.. No olen omaa luokkaani.

Moni harkitsee hevosen ostoa useita vuosia ja käy etsimässä sopivaa yksilöä.

Olen minäkin harkinnut silloin nuorena kun ratsastelin. Sitten tuli muita kuvioita ja hevostelu jäi taka-alalle lähemmä 22 vuodeksi. Kunnes, vuoden 2017 maaliskuussa nousin selkään uudelleen ja vuokrahevosien avulla sille tielle jäin. 

Laittelin eräälle tallille viestiä missä olin käynyt, että olisiko heppoja vapaaana kertaratsastukseen. Ja 2 päivää siitä huomasin olevani hevosen omistaja. Vielä hevosen jota en ollut edes koeratsastanut ennen ostopäätöstä. Saati touhunnut sen kanssa mitään. Hullua eikö?

Jokin tuossa 5 vuotiaassa suomenhevos ruunassa liikautti sydäntäni vai oliko se järki joka tippui sillä hetkellä pois. Sen aika näyttää.

Samana päivänä kun kauppakirja sopimuksesta oli allekirjoitettu ja entinen omistaja sanonut heipat hevoselle, nappasin hevosen riimun päähän ja lähdimme kävelemään otsalampun valossa pimeälle pellolle missä satoi vettä ja tuuli tuiversi kovempaa kuin koskaan. Kova tuuli nosteli pimeässä pressuja ja muutakin epämääräistä kolinaa kuului. Hevonen kuitenkin luottavaisin mielin kulki rinnallani pimeässä illassa ja kun muutaman kerran säikähti, se oli vain pieni säpsähdys.

Kiinnitin enemmän huomioo siihen, että kuinka hevonen melkein pyrki syliini hakien turvaa ja rinta rottingilla kävelin kompuroiden pellon reunaa oma hevonen riimunnarun päässä. Pienen kävelylenkin jälkeen vein hevosen takaisin tarhaan ja lähdin miettimään kotiin, että mitäköhän sitä tuli tehtyä... En ole vieläkään oikein tajunnut että hei, mulla on oma hevonen. 

Hevonen on tullut tallipaikalle ylläpitoon kesäkuussa 2017 jolloin se on ollut huonossa kunnossa. Tallin omistaja on kuntouttanut sitä ruokimmalla sen pulskempaan kuntoon ja hoidattanut kavioita. Hevonen oli siis todella laiha kun saapui nykyiseen talliin ja kaviotkin oli ollut vuolematta jo pitkään. Mutta nyt poika rupeaa olemaan kunnossa ja nyt keskitytään lihaksien ja kunnon kohottamiseen niin hevosen kuin omistajankin suhteen.

Tänään on hevosen kanssa touhuttu paljon. Ensin käytiin kävelylenkillä Vekaran (siis omistani hevosen nimi) ja Bambin (Tallinpitäjän hevonen) kanssa. Bambia talutti 15-vuotias tyttäreni jolla on joskus ollut jäätävä hevoskammo. Mutta sekin on mennyt ohi. Hienosti tyttäreni pärjäsi Bambin kanssa.

Sen jälkeen harjoteltiin Vekaran kanssa käytävällä seisomista ja vanha koiran föönikin sai uuden käyttökohteen. Olin oikeasti todella yllättynyt siit että kuinka rennosti Vekara otti föönauksen vastaan. Totta kai sitä hirvitti alkuun, mutta loppu vaiheessa föönäsin sitä jo melkein täydellä teholla ja heppa ei ollut moksiskaan. En usko, että hevosta on pahemmin föönailty edellisessä paikassa.

Seuraavaksi kokeiltiin eri satuloita ja hyppäsin selkään. Tyttäreni oli liinan päässä ja käynti meni jees. Ravia nostaessani, Vekara halusi mennä Ravi-Laukka-hyppy loikkia ja tuumasin sen höykytyksen jälkeen, että ehkä otan ensin isommat paukut pois ja suunnittelen selkään nousua taas seuraavana päivänä.

Pienen kävelyn jälkeen satulasta alas ja liinan päähän juoksuttaman Vekaraa. Olin itsekkin ihan yllättynyt kuinka hyvin Vekara kuunteli ääntäni ja käskyjäni kun siirryttiin ravista laukkaan. Laukka vaan oli niin kivaa että siitä meinasi tulla kiitolaukkaa, mutta sekin kiitolaukka loppu aika nopeasti perinteisellä suomalaisella "PERKELE" - käskyllä. Käynnin kanssa oli vähän ongelmia ja kehujen antamisessa. Kun pyysin ravista Vekaraa siirtymään käyntiin seuraava lausahdus olikin tälläinen

"Kääääyntiin, hyvä poika, no ei et tule tänne, ei tämä ole vielä loppunut, mene tekee rinkiä siitä, hus"

Eli Vekara siirtyi ravista käyntiin ja kehujen jälkeen tuli korvat höröllään minua kohti. Harjoittelemme siis pitämään kauniin ympyrän juoksutusliinassa ja opettelemme sen että "Hyvä poika" ei ole sama kuin "Tää oli tässä."

Siinä juoksutus tohinassa ja innon riemuissa Vekaralta irtosi kenkä pohjallisineen ja toinen kenkä kanssa löystyi. Nyt katsomme hetken ilman kenkiä ja menemme ehkä vähän rauhallisemmin, ettei lähde kaviotkin pojalta.

lanta2.jpglanta.jpgk%C3%A4vely.jpgf%C3%B6%C3%B6ni.jpg

f%C3%B6%C3%B6ni2.jpg