Vekaraa ostaessani olin hyvin tietoinen siitä, että sillä on kesäihottuma.

Viime aikoina olen lukenut ja lukematta on vielä paljonkin tästä kesäihottumasta. Niin paljon tietoa on pamahtanut kerralla päähäni, että tuntuu kuinka pää räjähtää tiedon ammentamisesta.

Ne ketkä ei tiedä mitä kesäihottuma on tulevat tietämään tämän blogin kautta enemmän kuin koskaan.. halusivat tai eivät :D

"Kesäihottuma on Culicoides-polttiaisiin kohdistuvan yliherkkyysreaktion aiheuttama hyvin kutiseva ihotulehdus hevosella. Sairauden puhkeamiseen vaikuttavat myös geneettiset sekä ympäristötekijät. Kutinan lisäksi tyypillisiä oireita ovat mm. hilseily, ihon paksuuntuminen sekä jouhien katkeilu.

Parantavaa hoitoa ei ole. Oireita voidaan pyrkiä lieventämään esim. loimituksella, lääkkeillä, siedätyshoidolla sekä pito-olosuhteiden muutoksilla.

Suomenhevosta ja kesäihottumaa ei ole juuri tutkittu, vaikka moni suomenhevonen kärsii tästä sairaudesta."

Eli lyhyesti ja ytimekkäästi. Kesäihottuma hevosen kanssa on talvet yhtä juhlaa ja työntekoa jotta hevonen saadaan siihen kuntoon, että kestää rankan kesän ihottumaloimen alla, iho suht terveenä. Kun syksyyn mennessä polttiaiset häviävät, loimen voi riisua pois hevosen päältä kokonaan. Tähän, että hevonen saadaan siihen kuntoon, että kestää rankan kesän vaaditaan huomion kiinnittämistä ruokintaan sekä ihon hoitoon. Sekä hevosen omistajan / hoitajan sitoutuneisuutta kesällä hevosen extra hoitoon, joka on loimitusta ötökkäloimella sekä hevosen pesemistä ja ihon rasvaamista + tärkeiden vitamiinien syöttämistä.

Kuulostaa rankalta eikö vain? Ja moni ei edes lähtisi edes tähän touhuun lainkaan. Paitsi minä, hullu hevosnainen. 

Jotenkin olen aina tykännyt haasteista. Mitä haasteellisempaa sen mahtavampaa. Parhaimmat koirarodukin joita mulla on ollut on olleet Saarloos wolfhondit. Ai miksi? Koska niissä on vain jotain mitä normaali-ihminen ei ymmärrä. Kun taas tälläiset hullut ihmiset kuten minä ymmärtävät. 

Mutta takaisin Vekaraan.

Otin muutaman kuvan ihosta ja pikku kakkapyllystä. Nyt on kokeilussa erilaisia kokkailuja ruokinnan suhteen. Toivottavasti jossain vaiheessa tulee tuloksia "kokeilevan kokkauskeittiön" myötä.

Ja ei nämä ei ole edes pahoja.. Vekaran ihottuma taitaa olla lievä, mutta siitä huolimatta sitä tulee hoitaa niin, ettei pääse pahenemaan.

harja.jpgvekara.jpgh%C3%A4nt%C3%A4.jpg